İlk yer çalışmalarımız-Cumartesi

Pazar günü (07.10.2007) araçta Tekin ve Samet'e bahsettiğim blog sayfasını yapmaya karar verdim. Bakalım becerebilecek miyi(m)z?
Cumartesileri öğlene kadar mesaim olduğundan dolayı normalde Cumartesi etkinliklerine katılamıyordum. Ancak geçtiğimiz Cumartesi Uçuş Kulübü'nden Hakan'ın öğleden sonra etkinliğe katılacağını öğrenince, onun arabasıyla öğlen 14:00 civarında Hatıra'ya vardık. İlk kuşanmalar, çekişler, kanadı tepeye getirme denemeleri yapılmış bünyeler yorgun düşmüş çoğunluk İlhan Abi'nin minibüsünün gölgesinde dinleniyordu. Yer çalışmasına devam eden insanlar da yok değildi. Uzun süre görüşemediğimiz arkadaşlarla biraz muhabbetten sonra Yılmaz'ın da fırçasıyla (yoksa uyarısıyla mı demeliydim :) ) toparlandık ve yer çalışmalarına kalındığı yerden devam ettik. Samet ve Tuğba kısa birer yer çalışması yaptırdıktan sonra Nuri Abi'nin arabasıyla evlerine doğru yola koyuldular. Samet ve Tuğba gittikten sonra bir ara rüzgar yoktu ve rü
zgar bekledik. Sonra yavaş yavaş rüzgar oturmaya başladı ve akşama kadar böyle devam etti.




İlk yer çalışmasını yapan öğrencilerimizin ilk gün bol bol duyduğu komutlar;
Kooooş, koş, koş, koş
Bu tarafa koş, bu tarafa kooş
Kolon bırak fren al
Göğüs bas, koşuya devam et
Frenler omuzda
Kız gibi koşma laaan
Tamam iptal et.. iptal.. iptaaaal.
Stall. Staaaalll. Staaaaaaalll.


şeklindeydi. Akşam yattığınızda sanırım hala bu komutlar kulaklarınızda yankılanıyordu. Özelikle koş, koş, koş, koş, kooooş, koooş kısmı. Ara sıra yer çalışması yaptıran arkadaşların takviyesiyle ayakları yerden kesilip 1-1.5 metre yükselenler oldu. Komutlarımıza bu arkadaşların sevinç çığlıkları karıştı. İftara doğru toparlandık ve kanatlarımızı katladık. İftar hazırlıklarımızı yaparken ezanın bulunduğumuz konumdan duyulmamasından dolayı küçük çaplı bir kaos yaşandı. Acaba ezandan önce orucunu bozanlar oldu mu diye. İnşallah olmamıştır ama olduysa da Allah kabul etsin diyelim.





Kalkış pozisyonu ancak kollar kırılmış vaziyette.



İlk çekiş ancak sol taraf daha önce geliyo gibi. Sağa yıkılma olacak gibi gözüküyor.


Tuğba koşması gereken yönü gösteriyor ancak öğrencinin arkasında :)


Düzgün bir kanat çekiş anı




Gülşen sıcağa çabuk adapte olmuş gibi


İşte ideal yardımlaşma. Tut şunun ucunu serelim abla



Yer çalışmaları esnasında söylenmiştir ama burda birkez daha hatırlatalım. Yukarıdaki gibi toplanmış bir kanat yamaca çıkarken yere değecektir. O nedenle kanadı mümkün olduğunca kumaşa yakın yerden kavrıyoruz.



Tüh bee! Kanat gene hücrelerin üzerine düşecek.







Asimetrik kapanmayı düzeltebildi mi acaba?



Elinizde yukarıdaki gibi oyuncaklar varsa getiriniz. İp, top, frizbi, bumerang, model uçak, uçurtma vs. gibi daha işlevsel şeyler olursa daha iyi olur tabi.

İlk yer çalışmalarımız Pazar

Pazar gününe rüzgar duasıyla başladık maalesef. Ancak Öğlene doğru termik rüzgarları başladı. Anlık rüzgarlardan faydalanarak yer çalışmasına devam ettik. Öğlenleyin rüzgarın sertleşmesi ile kulüp pilotları ve eğitmenler ters kalkış çalıştı. Öğleden sonra ve akşama doğru ise rüzgar şiddeti daha istediğimiz gibiydi. Etkinliğin son 1-1.5 saatinde ise klüp pilotu ve eğitmenler için birer sorti uçuş yapmak için Racon'a gittik. Ne de olsa iki gündür öğrenci çalıştırıyorduk ve uçuş yapmadan dönmek istemedik. Ancak yorgunluktan olsa gerek pilotlar buna pek rağbet etmedi. Samet, Tekin, Beyza ve ben uçtuk. Haa unutmadan Racon'un önünde vızıldayan bir de paramotor vardı. Ancak biz oraya vardıktan 15-20 dakika sonra indi.



Sağa doğru bir slide. Ne yapıyorduk? Altına koşup Slide olan tarafın ters tarafını da frenle destekliyorduk. (Bu pozisyonda sağa koşup sol frenle destelemek gerekiyordu. Oynatalım uğurcum :)) Ancak bu büyük slide'ı düzeltmek çok zor.



Patinaj yapan bir öğrenci figürü



Herşey yolunda, kanat düzgün ve simetrik. Biraz sonra Samet'ten "kolon bırak fren al" komutu gelecek.




Oturmaya mı geldiniz?





Yine kollar kırılmış maalesef




İyi bir göğüs basma örneği






Samet nasıl göğüs basılacağını gösteriyor.





ODTÜ Havacılık öğlen sertleşen rüzgardan faydalanarak ters kalkış çalışıyor. Malzemenin çokluğunu belirtmeye gerek yok sanırım.




Samet de boomerangla yerde takılıyor ama boomer bagajda durduğu gibi durmuyor.


Bu fotoğrafta bir aksiyon yok sadece içinde ben olduğum için koydum :)








Çalışmalar meyvelerini veriyor ve akşama doğru kanatlar daha iyi tepeye geliyor.






İftardan sonra Ufuk'un yüzüne renk gelmiş.







Tekrar enerji kazanan Ufuk ve Caner'den kıvrak figürler.




Fotoroman Bölümü


Fotoğraflar: Ufuk Aslan ve Tekin Karakaya